Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin
Mat & Vin

Oliver, capris, endiver, melanzane, ruccola, mozzarella di buffala, salvia, basilika, finns det något land som lockar med så många fina råvaror som Italien? Och så många goda viner! Häng med på en vecka i gastronomins tecken!

En dryg halvtimme från Florens ligger en fårosttillverkare som även odlar vin och tar fram sin egen olivolja. Här, mitt i produktionen, bland vinrankor och olivlundar, ligger estetiskt tilltalande toscanska villor, vilka erbjuder stora dubbelrum med högt i tak och genuin atmosfär, till dig som vill följa med på denna resa i gastronomins tecken.

Du kommer säkert att få uppleva när fåren drivs förbi din väg över markerna. Du kommer definitivt få en guidad tur för att få se tillverkningen av 12 olika fårostar, vilken avslutas med en ost- och vinprovning. Gården har tilldelats en slow-food utmärkelse för sin framtagning av ostarna.

Gården har sin egen ”mamma” som kommer att ge oss en matlagningskurs i villans stora gemensamma kök. Vi kommer att vara en grupp på ca 12 personer som njuter av att laga och äta den italienska maten tillsammans.

Vår matresa är något för en livsnjutare. På programmet står besök av vingårdar, härliga matupplevelser, samt besök av matmarknaden i Florens där vi förser oss med traktens läckerheter till vårt självhushåll. De stora koken gör vi ihop med våra medresenärer i husets hjärta. Det kommer att finnas möjlighet till besök av gårdsbutiker och närliggande sevärdheter. Vi kommer också att ta en dagstur till Val d’Orcia, en vacker dal belägen i Toscanas södra del. Här provar vi Brunello viner i Montalcino, badar i varma källor i Bagni San Filippo och avslutar dagen med en middag på La Terazza i Bagno Vignoni, vars utsikt låter våra ögon falla över ännu en naturlig källa, belägen mitt i byn.

Fattorian vi bor på är en struktur, där själva fårosttillverkningen med tillhörande ostbutik ligger i centrum. Det är också här ost- och vinprovningen sker. Till gården hör ett antal villor som ligger utspridda i det natursköna området. Alla villorna är riktigt stora genuina toscanska villor, med prång och uteplatser i olika vädersträck. Gemensamt för alla villorna är att husets kärna består av ett stort kök. Sovrummen är väl tilltagna, med högt i tak och skön lantlig atmosfär. Varje villa har fem till sex stora sovrum och tre till fyra fräscha toaletter. En del villor har egen pool medan andra har tillgång till poolen vid huvudbyggnaden.

Fattorian grundades av arkitekten och schweizaren Wendel Gelpke 1969 och har sedan dess drivit som ett familjeföretag. Hela familjen är involverad i arbetet med gården, allt från agriturismon till fårskötseln och osttillverkningen till produktionen av vin och olivolja. Man riktigt känner familjens stolthet över sin fattoria. Du kommer att känna dig väl omhändertagen för här har alla ett stort hjärta.

Matresorna erbjuds både vår och höst. Väljer du att åka med oss under hösten, prickar vi eventuellt in en av de många vinfestivalerna som härjar fritt under september månad.

 

Program

Dag 1

Incheckning på gården. Välkomstdrink och information om veckans program.

Välkomstmiddag.

Dag 2    En dag på gården

Gemensam frukost i villan. Vi tar det lugnt och njuter kanske vid poolen eller går en tur i omgivningarna. Eventuellt finns det möjlighet till att ta en tur till en intilliggande by för att besöka en biologisk slaktbutik. Fritid fram till eftermiddagens Matlagningskurs.

Dag 3    En dag i Florens

Vi ger oss iväg tidigt för att uppleva de första timmarnas intensiva kommers på en av Florens matmarknader. Vi hinner med en riktig italiensk frukost på en bar på vägen.

Sen blir det en dag i Florens på egen hand och lunch på egen hand.

Kl. 16.00 hämtar transfern oss i Florens och väl tillbaka i villan lagar vi en gemensam middag av inhandlade varor.

Dag 3    Rundvisning i osttillverkningen

Gemensam frukost i villan. Guidad tur i osttillverkningen med efterföljande ost- och vinprovning, samt en lättare lunch. På eftermiddagen tar vi det lugnt och till kvällen besöker vi en restaurang i närheten på egen bekostnad.

Dag 5    Dagsutflykt till Bagno Vignoni och Montalcino

Frukost i villan. Kl. 08.30 blir vi hämtade av bussen som tar oss till Montalcino och Poggio Antico för en vinprovning av områdets stolthet, Brunello. Därefter blir det en lunch till egen kostnad i Montalcino. Under eftermiddagen tar vi oss till Bagni San Filippo för att ta oss ett bad i de varma källorna ute i den fria naturen. När vi njutit av bad och vila går turen vidare till Bagno Vignoni där det kommer att finnas möjlighet att utnyttja Albergo le Terme’s spa och duscha inför kvällens middag på La Terazza, vilken också tillhör hotellet och som har en vidunderlig utsikt över den naturliga källan. Vid 21.30 tiden går bussen hemåt.

Dag 6    Vi besöker vinfestivalen i Greve in Chianti

Frukost på egen hand i villan.

Kl. 11.00 hämtar transfern oss för att köra oss till Greve in Chianti. Torget i Greve är fullt av vinstånd och folk som provar vinner. Du köper ett vinkort och går sedan runt och provar vinner från traktens alla vinodlare. Lunchen kan intas på torget. Vi tittar även in till den berömda slakthandlaren.

15.30 blir vi hämtade för att ta oss till vingården Santo Stefano som ligger strax utanför Greve. Efter en rundvisning får vi ett nytt tillfälle att lära oss matlagningens ädla konst av Santo Stefanos egen kock. Vi avslutar dagen med att avnjuta vår egen tillagade mat.

Dag 7    Utflykt i närområdet:  San Casciano och Poppiano

Frukost i villan. Transfer kl 11.00 till San Casciano, 13.00 lunch på Cantinetta del Nonno (egen kostnad). Transfer kl 14.30 till Poppiano. Vinprovning och rundvisning i Poppiano 15.00-17.00. Väl tillbaka på gården fixar vi en avslutningsmiddag i vår villa.

Dag 8    Hemresa

Frukost i villan. Sen är det dags att packa ihop vårt pick och pack för att dra vidare eller hemåt.

 

Resan bokas via vår samarbetspartner NätResebyrån

Boka