Seniorresor till Italien
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /customers/6/b/4/viaanima.se/httpd.www/wp-content/plugins/advanced-custom-fields-pro-master/includes/api/api-template.php on line 502

Vad önskar man sig på ålderns höst? God mat, lata dagar och en vacker rofylld omgivning? Nyfikenheten på olika länders kultur och historia är väl inget som sinar med åren eller? Italien erbjuder allt detta och mer därtill!

Via Anima arrangerar resor för pensionärsföreningar och andra seniorgrupper till flera olika delar av Italien. Jag vet att många av mina seniorresenärer är vana resenärer som tidigare planerat och bokat sina resor själva men som när de blivit äldre gärna överlåter detta till någon annan så att de bara kan luta sig tillbaka och njuta, både av landet och av det trevliga sällskapet. Jag presenterar här lite olika program som jag satt ihop till dessa grupper. Naturligtvis kan alla program anpassas efter er grupps preferenser. Längd på resan, antalet aktiviteter och typ av boende mm. Men här får ni en uppfattning om hur er nästa resa kan se ut.

Hoppas vi ses någonstans i Italien!

Sicilien

 Vi åker till Sicilien och möts i en citronlund utanför Syrakusa!

Möts av värmen och gästvänligheten!

Sicilien omfamnar oss med värme och mångkultur. Här har sjöfararna landat och styrt och spridit sin kultur. Greker, romare, spanjorer, araber, normander m.fl. har varit här och satt sin prägel på ön under olika historiska epoker. Syrakusa grundades på 700-talet f.kr av grekiska kolonisatörer. På det arkeologiska området i Syrakusa finner du en vacker Grekisk amfiteater bredvid en något mindre välbevarad romersk amfiteater. Det är detta som är Sicilien, en blandning av många kulturer. Mångfalden och inspiration från diverse kulturer är tydlig också i det sicilianska köket. Ett spännande kök med många kulinariska läckerheter.

Strax utanför Syrakusa har vi hittat en liten pärla, ett fyrstjärnigt hotell ute på landsbygden bland olivlundar, citronlundar och mandelträd. Gästvänligheten är påtaglig, samtliga i personalen gör allt för att vi skall trivas och ha det bra. Rummen är snyggt designade där det traditionella möter det moderna. Några är ultramoderna medan andra har en mer traditionell touch. Frukostbuffén är dignande och bjuder på många typiskt sicilianska smaker, så som granita på mandel eller pistage, briocher och cannoli mm.

           

Under våra dagar på Sicilien kommer vi att göra besök på en av La Planetas vingårdar för en vinprovning och picknick under mandelträden. La Planeta är en av Siciliens största vinproducenter och här producerar man viner på druvan Nero D’Avola, dvs den svarta druvan från Avola, karakteristiskt för området. Efter picknicken beger vi oss Marzamemi, en liten fiskeby, för att avnjuta några härliga timmar vid havet. Vi kommer också att besöka Barockstaden Noto. Vi bor ca 20 min från Syrakusa, Archimedes hemstad, och hinner med två besök till denna mycket vackra lilla stad där Lucia ligger begravd. Den gamla delen av Syrakusa, som heter Ortigia, bjuder på mycket historia och många trevliga gränder att strosa runt i. Vi kommer att få en guidad tur av en lokalguide som berättar om Siciliens och Syrakusas långa historia. I närheten av vårt hotell ligger en lantgård som vi besöker för att få en trevlig stund i köket. Det blir en kurs i siciliansk matlagning! Programmet innehåller även tid att spendera på vårt vackra boende. Att bara få vara och finnas till i den vackra miljön, njuta en stund vid poolen och eventuellt boka in en massage i det lilla spat, är också en del av upplevelsen.

Välkomna till sköna Sicilien!

Detta ingår:

 • 6 nätter inkl. frukost på Borgo Pantano
 • Transfer flygplatsen Catania – Borgo Pantano t/r
 • 5 middagar (vin till egen kostnad)
 • 3 luncher inkl. bordsvin
 • Utflykt till vinproducenten La Planeta och fiskebyn Marzamemi
 • Vinprovning på La Planeta inkl. Picknick under mandelträden
 • Matlagningskurs på lantgården Case Damma inkl. lunch och bordsvin
 • Utflykt till Noto
 • Två utflykter till Syrakusa
 • Svensktalande lokalguide i Syrakusa
 • Lokalguide i Noto
 • Hotellskatter
 • Svensktalande reseledare
 • Resegarantier ställda av vår samarbetspartner Navigare Moments

Pris: 12.400 SEK / person       Enkelrumstillägg: 1.800 SEK

Pris baserat på en grupp på 20-25 personer

Priser som tillkommer: Flyg, en lunch på egen hand i Syrakusa och en middag på egen hand i Marzamemi.

Program:

Dag 1: Vi anländer till Catanias flygplats under förmiddagen. På väg till vårt hotell gör vi ett stopp i en liten fiskeby, Brucoli, där vi avnjuter vår första lunch på Sicilien. Därefter fortsätter vi till vårt hotell som ligger strax utanför Syrakusa. På kvällen blir det välkomstdrink och middag på hotellet.

Dag 2: En historisk guidning i Syrakusa På morgonen blir vi hämtade av en buss som tar oss till den arkeologiska parken i Syrkausa. Vi får en guidad tur av en svensktalande lokalguide. Därefter tar vi oss in till Ortigia, Syrakusas äldre centrum, för att avnjuta en lunch på egen hand och sen få en guidad tur i centrum. Vid femtiden åker vi tillbaka till Hotellet och vi avnjuter kvällens middag på hotellets restaurang.

Dag 3:  Matlagningskurs och lunch på en genuin Lantgård  Efter frukost beger vi oss till en lantgård några km bort från vårt boende. Vi gör först ett besök på det lilla mejeriet som ligger längs infarten till gården och får en guidning i ostproduktionen. Väl på gården får vi en kurs i siciliansk matlagning och avnjuter sen lunchen vi lagat tillsammans med lokala viner. En kaffe på det och allt känns som det skall! När lunchen är avklarad åker vi tillbaka till hotellet och njuter av en fri eftermiddag. Några slappa timmar vid poolen eller varför inte boka in en massage i spa-avdelningen. Då vi åt en rejäl lunch väljer vi en riklig aperitivo istället för middag. En aperitivo är en drink med tilltugg som italienarna gärna tar på en bar efter jobbet.

Dag 4: En eftermiddag och kväll i barockstaden Noto  Det blir en lugn förmiddag på hotellet med mer tid för relax. Efter lunch blir vi hämtade av en buss som tar oss till barockstaden Noto. Vi får en timmes guidning av en lokalguide och därefter några timmar att strosa runt i denna vackra lilla pärla på egen hand. Ni har tid att sätta er på ett kafé eller en bar och inta en kopp gott italienskt kaffe och en typisk siciliansk cannoli eller varför inte ett glas prosecco! I kvällningen samlas vi för en gemensam drink och för att äta tillsammans på en restaurang i Noto innan vi tar bussen hem till vårt hotell.

Dag 5:   Vi njuter av atmosfären i Syrakusa under eftermiddagen och äter middag på en trevlig restaurang  Vi börjar återigen dagen med en lugn förmiddag vid poolen. Att bara vara…  det är vår melodi några timmar.  Lunchen intas på hotellet och senare på eftermiddagen blir vi hämtade av vår buss som tar oss in till Syrakusa än en gång. Denna gången får vi tid för oss själva att strosa runt, titta in i de små butikerna, besöka kyrkor och museer, eller bara ta det lugnt på ett kafé vid något av de vackra torgen, allt efter tycke och smak. På kvällen träffas vi på en av Syrakusas många restauranger för att äta en gemensam middag.

Dag 6:  Heldag med vinprovning på La Planeta och besök i lilla fiskebyn Marzamemi och däremellan ett dopp i havet  Efter frukost blir vi hämtade av vår buss som tar oss till vinproducenten La Planeta. Vi får en guidad tur i vinproduktionen med efterföljande vinprovning och olivoljeprovning. Vi intar en pick-nick under mandelträden och njuter av de välsmakande läckerheterna och den vackra omgivningen. Mäta och belåtna sätter vi oss på bussen som gör ett stopp vid en sandstrand där vi kan lägga oss på en strandsäng och njuta av stillheten, lyssna på vågorna och kanske ta ett svalkande dopp.

Bussen tar oss därefter vidare till den lilla fiskebyn Marzamemi. Här finns en lång historia av tonfiskindustri som tar oss tillbaka ända till tiden då Araberna styrde över ön. Namnet Marzamemi är just arabiskt. Vi njuter av några eftermiddagstimmar i den lilla pittoreska byn. Middag intas på egen hand. Det finns många trevliga restauranger att välja bland.

Dag 7:  Hemfärd  Nu är det dags att checka ut från hotellet och ta oss till Catanias flygplats för hemfärd. Jag hoppas alla är fyllda med sol i sinnet och åker hem med nya intryck och massor av härliga minnen.

 

 

Toscana

Vår Toscanaresa kommer att innebära livsnjutning, en upplevelse av allt det goda Italien har att erbjuda när det gäller god mat och goda viner och kultur. Vi kommer att bo strax öster om Florens, huvudstaden i Toscana. Området är känt för sina vackra kullar, rustik mat och Chiantiviner. I regionen ligger omtalade städer så som Siena, Lucca, Pisa och San Gimignano.

Vi bor på en ekologisk vingård med mycket vackra omgivningar och möjligheter till promenader och cykelturer.

Vi kommer att göra utflykter till bl.a Greve in Chianti, som är huvudorten i Chiantidistriktet och till en gammal borg, Poppiano, tillhörande en av de adliga familjerna runt Florens.  Det utlovas vinprovningar, getostprovning och matlagningskurs.

En eftermiddag tar vi en tur till konststaden Florens, och njuter av stadens skönhet och historiska atmosfär. I Florens tar vi seden dit vi kommer och besöker en bar vid sextiden för att ta en aperitivo, d.v.s. en drink italienarna tar efter jobbet tillsammans med vännerna. Vi avslutar dagen i Florens med ett besök på en trevlig restaurang.

På avresedagen gör vi ett stopp i Bologna, känt bl.a för sin tortellini och lasagne al ragu. Här får vi möjlighet att köpa med oss goda skinkor, ostar och annat som kan få det att vattnas i gourmetmunnen. Vi besöker matmarknaden innan vi intar vår sista lunch tillsammans.

    

Vårt boende i Toscana är ett väldigt trevligt ställe som heter Fattoria Lavacchio och ligger strax öster om Florens. Denna agriturismo (lantgård) ligger högt uppe på en kam med en utsikt mot två dalar, dels mot Florens och dels mot Ruffina (en känd vinort). Hur vi än vrider och vänder på oss är vi omgivna av vinrankor och olivlundar! Fattoria Lavacchio är en helt ekologisk lantgård som odlar sitt eget vin och sin egen olja och dessutom maler sitt eget mjöl. Byggnaderna som tillhör Lavacchio ligger utspridda på deras stora ägor. På deras mark ligger även en gammal vindmölla, restaurerad och i fullt bruk.  Vårt boende ligger mycket vackert och det finns en hel del att hitta på i omgivningarna. Naturligtvis får vi en guidad tur i vinproduktionen. Middagarna på kvällarna äter man oftast på deras restaurang ”Molino a vento” medan lunchen serveras som buffé vid poolen. Om förutsättningarna tillåter kan ni vara med några timmar i vinskörden.

Detta ingår:

 • 5 nätter inkl. frukost på Fattoria Lavacchio
 • Transfer flygplatsen Bologna t/r med stopp i Bologna på hemvägen
 • 5 middagar inkl. bordsvin
 • 4 luncher inkl. bordsvin
 • Välkomstdrink första kvällen
 • Utflyktsdag till Greve
 • Guidning i getostproduktion inkl. ostprovning
 • 1 Matlagningskurs inkl. lunch och dryck
 • Utflyktsdag till Poppiano inkl. guidning och vinprovning
 • Svensktalande lokalguide i Florens
 • Transfer t/r Florens
 • Hotellskatter
 • Svensktalande reseledare
 • Resegarantier ställda av vår samarbetspartner NavigareMoments

Pris: 10.500 SEK / person       Enkelrumstillägg: 1.000 SEK

Pris baserat på en grupp på 20-25 personer

Priser som tillkommer: Flyg, sista lunchen i Bologna