En aktiv semester i storslagen miljö! En riktig energikick för kropp och själ! Det är just vad detta vandringspaket erbjuder dig! I norra Piemonte ligger en mysig liten alpby, Alagna Valsesia, dit man kommit för att vandra redan sen 1800-talet. Mitt i byn precis intill kyrkan ligger Alagnas äldsta hotell, Hotel Monterosa, som idag drivs att ett svenskt par. Här bor man med hundra meter till liftsystemet som tar dig upp till bergmassivet Monterosa. Bättre kan det inte bli!

Vi erbjuder ett vandringspaket med tillgång till det bästa man kan tänka sig, storslagen natur och vandringsleder av varierande svårighetsgrader, ett boende där vi lovar att du blir väl omhändertagen och där stämningen är påtagligt familjär. Till hotellet hör Caffè delle Guide som ligger under hotellet med uteservering på det gemytliga torget. Efter en dags vandring är det här man sätter sig och tar en välförtjänt öl och pratar om dagens äventyr. Vid fint väder är grillen på och kan erbjuda den hungrige vandraren påfyllning av energi.

Alagna

Alagna är en gammal by med anor långt tillbaka i tiden. Walserna kom hit under 1200 talet och bosatte sig här. Walsernas typiska hus, baita, deras kultur och språk har gett Alagna dess genuina karaktär. Små kullerstensgator kantade av de vackra walserhusen och trevliga små restauranger. Ett nytillskott till byn är ett trevligt mikrobryggeri som ligger alldeles i början av byn, ett besök här kan varmt rekommenderas. Längs med byn rinner floden Sesia som också givit dalen dess namn. I vandringspaketet ingår transfer hit från Milanos flygplats Malpensa. Transfern tar knappt två timmar. Du är framme i princip där vägen slutar och liften upp på berget tar vid.

Hotellet

Din vistelse i Alagna är inte bara en upplevelse av naturen, den härliga alpluften och de aktiviteter du väljer att ta dig an. Även det sätt på vilket du blir omhändertagen på Hotel Monterosa gör resan till en trevlig upplevelse. Att sätta sig i den vackra matsalen efter en dags äventyr och fysisk aktivitet och sen blir serverad god trerätters middag på lokala stoltheter av en personal som gärna stannar upp vid ditt bord för att höra hur din dag varit och gärna delar med sig av personliga tips, gör att man trivs och får ut så mycket mer av vistelsen. Man känner sig hemma! Nytt för i år är den nya bastun, perfekt att nyttja då kropp & själ behöver lite återhämtning. Hotel Monterosa byggdes år 1865 och ligger centralt i byn intill kyrkan. Rummen är sparsamt och trevligt inreda, samtliga med ett mindre badrum. Det finns flera väldigt trevliga gemensamhetsytor där man kan slå sig ner och njuta av ett glas eller en kopp kaffe. Med utgångspunkt från hotellet har du tillgång till många vandringsleder. Joakim, Tine eller Anita hjälper dig gärna med vandringstips.  Svårighetsgraden och längden på turerna varierar.

Vandra på egen hand eller välj att gå med guide

Monterosamassivet erbjuder allt från bergsklättring till lättare dagsturer. För dig som vill gå på egen hand finns många olika dagsturer att välja mellan. Nedan ger vi förslag på några dagsturer av lätt och medelnivå. Vill man boka en guide går det också bra. Guiderna har lång erfarenhet och flera av dem ingår även i fjällräddningen. Du kan känna dig trygg! För dig som vill vara med om lite större utmaningar finns det möjlighet att boka en guide som tar dig ut på bergsklättring och Via Ferrata, en upplevelse för äventyraren och som även den kan anpassas för olika nivåer av erfarenhet. Europas högst belägna alphytte (rifugio), Capanna Margherita, 4554 meter över havet, kan du nå med hjälp av guide. Det är en tur på två dagar med övernattning på Capanna Gnifetti,  3647 meter över havet och sen vidare. Luften är tunn och vädret gör att det inte alltid är möjligt att nå slutmålet. Det gäller att respektera vädret, berget och dina egna begränsningar. Hur som helst är det en personlig utmaning i en storslagen natur!

Kanske väljer ni en lättare och kortare tur en dag för att också hinna med en halvdags tur på mountainbike eller varför inte prova på forsränning en dag. Valsesiadalen har mycket att erbjuda den aktiva semesterfiraren!

Är ni en större grupp och vill ha ett specialanpassat program, hör av er så fixar vi det! Vi ger er gärna en offert efter era önskemål!

Paketet är framtaget i samarbete med Hotel Monterosa!

Detta ingår

  • 4 nätter på Hotel Monterosa, del i dubbelrum
  • Frukost
  • 2 middagar på Hotel Monterosa
  • Transfer t/r flygplatsen Malpensa,  Milano

Prisindikation

3.750 kr / person i dubbelrum  juni & september 2018

3.950 kr / person i dubbelrum  juli & augusti 2018

Enkelrumstillägg: 200 kr /natt

Priset är baserat på en grupp på 8 personer. Det går bra att boka för färre personer men då tillkommer ett pristillägg för dyrare transfer. Detta kan eventuellt lösas med samåkning med andra resenärer.

Priser på aktiviteter du kan boka till

Vandring med guide (max 10 deltagare per guide): 2200kr/dag

Mountainbike halvdag per person: 250kr

Rafting, Canyoning per person: 500kr

Via Ferrata (max 4 deltagare per guide): 2600kr

2 dagars tur Capanna Margherita (5 deltagare): 3000kr/pers.

Fiskekort 1 dag: 500kr

Förslag på dagsturer:

Dag 1
Vandring upp igenom Valsesiadalen till rifugio Pastore. Förslagsvis lunch här. Vandringen passerar vattenfallet Aqua Biancha och går genom små grupperingar med walserhus. Höjdskillnad cirka 300 meter och vandringstid cirka 3-4 timmar. Svårighetsgrad: lätt

Dag 2
Vallevogna. Taxi till dalen pris 10 euro per person t/r. En underbar vandring längs med dalen igenom olika grupperingar med Walserhus. Lunch i San Antonio och taxi tillbaka. Vandringstid cirka 3-4 timmar. Svårighetsgrad: lätt-medel

Dag 3
Valle d’Otro. Vandring upp genom skogen till Valle d’Otro. Här öppnar sig landskapet och en underbar vy med bergstoppar och blomsterängar visar sig. Lunch på rifugio Zar Senni. Svårighetsgrad: medel