Vi tar en avstickare från Italien och erbjuder er ett spännande resmål inte långt därifrån! I grannlandet Slovenien ligger Ljubljana, en mycket vacker stad där tiden under Österike-Ungern satt sin prägel på stadens arkitektur. Det är svårt att förstå varför så få pratar om Ljubljana, en stad som överraskar med så mycket vacker arkitektur och levande atmosfär och miljöer, med ett stort utbud av trevliga restauranger inspirerade både av det inhemska köket, det italienska och det österrikiska köket, och gatukök med grillad mat från Balkan. Ovanför staden, eller nästan mitt i staden, ligger ett slott som på ett pampigt sätt bevakar stadens invånare och besökare. I Ljubljana finns också ett vackert operahus, dit vi tänkte ta er som blivit tillräckligt nyfikna och vill uppleva Ljubljana på plats. Utanför Ljubljana väntar en vacker natur, berg och dalar och vackra sjöar. En utflykt till sjön Bled är en självklarhet.

Varför Ljubljana?

Under mina researcher för att hitta nya samarbetspartners i Italien har jag mött många trevliga personer som arbetar med reseupplevelser precis som jag. En av dem är Lili, henne mötte jag under en workshop i Bologna. Vi fattade genast tycke för varandra och hon började tjata på mig att jag måste komma till Ljubljana. Efter några år gjorde jag slag i saken och åkte och hälsade på henne. Och vilken överraskning! Jag kan absolut inte förstå att vi pratar så lite om Ljubljana här hemma i Sverige, vi pratar så mycket om Berlin, Wien, Prag, kanske Belgrad… men Ljubljana? Det verkar vara en bortglömd stad för oss svenskar.  Jag kom dit för att fira nyår och upptäcka staden och landsbygden runt omkring. Julmarknaderna var ännu i full gång, det var uteserveringar i vartenda hörn som serverade glühwein och stämningen var hög, på kvällarna var det fullt med konserter i parken och på torgen och allt kändes så levande. Massor av turister från Italien strosade runt tillsammans med stadens egna invånare på gatorna och insöp den trevliga miljön. Ljubljana var dekorerad med julbelysning ”en masse” och stämningen var allmänt härlig. Hit vill jag ta mina resenärer tänkte jag. Dessutom är ju Lili proffs både som guide och på sin hemstad Ljubljana, jag fick veta allt om kända slovenska poeter, om arkitekten Jože Plečnik som bl.a. ritat den kända trippelbron, om slottet och om den korta perioden, 10 dagar, som Slovenien var med i balkankriget. Jag förstod också att Lili har samma tänk som jag vad gäller att förmedla upplevelser av ett resmål till sina resenärer. Så kom detta samarbete till! Välkomna till Ljubljana!

Naturen, bergen och sjön Bled

Naturen utanför Ljubljana är mycket vacker och inbjuder till många olika aktiviteter så som vandring, skidåkning, kanotturer med mera. Berg och sjöar och raviner finns inom bekvämt avstånd. Bled är ett mycket populärt rekreationsområde som lockar till sig många turister. Hit kommer besökarna för att njuta av naturen, ta en promenad längs den vackra sjön och bara koppla av. Bledsjön är inte stor men den rymmer en liten ö med en liten kyrka. Hit ut går det båtar som kvickt tar besökaren ut till ön. Sjön inramas av bergen och högt uppe ligger ett medeltida slott vars utsikt över sjön är enastående. I vårt program har vi planerat ett besök här och på vägen hit kommer vi då att göra ett stopp för att uppleva den storslagna naturen i en av Ljubljanas många raviner.

Detta ingår:

 • 4 nätter inkl. frukost på trestjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • 3 middagar
 • 5 luncher
 • Vin- och prosciuttoprovning
 • Besök och guidning av Ljubljanas slott
 • Guidad tur i Ljubljana
 • Utflyktsdag med guidning till Kranj, sjön Bled och besök av ravin
 • Entréavgifter
 • Transfer och bussturer
 • Engelsktalande guide
 • Svensk reseledare under hela vistelsen
 • Turismskatt
 • Resegarantier

Pris: 9.400 SEK / person    Enkelrumstillägg: 2.200 SEK

Priset är baserat på en grupp på 21- 25 personer under perioderna 1 mars – 30 juni samt 1 september -30 november

Pris som tillkommer: Flyg t/r Ljubljana, dryck till måltider, samt pris för operaföreställning för den som vill uppleva detta dag 3.

Program:

Dag 1: Vi anländer till Ljubljanas flygplats under förmiddagen. Väl framme på vårt centralt belägna trestjärniga hotell intar vi en lättare lunch. Under eftermiddagen ger vi oss ut för att bekanta oss med staden. Vi får en guidad tur av Lili som tar oss till bl.a. Prešerentorget, trippelbron, matmarknaden, och den äldre delen av staden. Det blir middag på en typisk restaurang.

Dag 2: Efter en riklig frukostbuffé beger vi oss ut i staden igen, denna morgon tar vi oss upp till slottet som bevakar staden uppe på en höjd. Här får vi en guidad tur som tar oss tillbaka i tiden och vi får slottets historia målad för oss. Även intressanta utställningar finns att beskåda på slottet. Efter besöket på slottet tar vi oss ner till centrum igen och gör ett besök i en vinkällare där vi får prova viner och prosciutto. Efter att ha retat gommen och smaklökarna är det dags för en lättare lunch på en traditionell restaurang. Eftermiddagen står till vars och ens förfogande, shopping, strosa runt i staden, sätta sig på ett kafé eller bara ta det lugnt på hotellet. Det blir gemensam middag på hotellet till kvällen.

Dag 3: Vår tredje dag i staden har vi lite mer öppen för egna aktiviteter. Man kan ta det i sin egen takt och kanske besöka matmarknaden eller en av parkerna. Vi träffas för en lunch tillsammans på stan. På kvällen är det dags att besöka operahuset och uppleva en operaföreställning!

Dag 4: Efter frukosten är det dags för en heldagsutflykt. Vi börjar med ett besök i den lilla staden Kranj som ligger alldeles vid foten av alperna med en fin utsikt mot bergen. Stadens gamla hjärta är fylld av medeltida byggnader. Vi gör ett besök i de underjordiska tunnlarna och besöker Khislsteinslottet. Färden fortsätter och innan vi når Bled gör vi ett stopp vid en naturlig ravin. Vi gör ett stopp på 1,5-2 timmar för att uppleva ravinen till fots och njuta av naturens storslagenhet. Därefter blir det lunch på en traditionell restaurang. Väl framme vid sjön Bled tar vi en liten båt ut till den lilla ön med kyrkan och vi får ringa i klockorna och göra en önskan som skall gå i uppfyllelse om man får tro sägen. Det blir fri tid vid sjön innan vi åker upp till slottet för att njuta av den vackra utsikten över sjön och över bergen. Middag på en typisk restaurang.

Dag 5: Idag checkar vi ut från hotellet och hinner med några timmar i staden på egen hand och en sista gemensam lunch innan transfern tar oss till flygplatsen för vår hemresa.

Mejla ert intresse så anpassar vi denna resa efter era önskemål! Beroende på vilka aktiviteter ni väljer och vilken tid på året ni vill åka varierar priserna. Vi kan göra resan kortare eller längre, det är ni som bestämmer! christina@viaanima.se